Što sadržava dobar životopis

Profesionalno sastavljen životopis koji ističe vaše kvalitete i vještine te je prilagođen potrebama poslodavca, odnosno zadovoljava kriterije navedene u natječaju, može imati presudnu ulogu u tome hoćete li biti pozvani na razgovor za posao ili ne. Slijede neke opće smjernice:

  • Životopis treba prilagoditi poslu za koji se prijavljujete, ističući vještine i iskustvo koje se traži u natječaju. Razmislite o tome što radno mjesto za koje se natječete obuhvaća odnosno koji je opis posla i što poslodavac traži. Također, proučite profil i djelatnosti tvrtke i sve to uzmite u obzir prilikom sastavljanja životopisa.
  • Životopis treba biti sažet, precizan, pregledan i ne duži od dvije stranice. Koristite jedan font, a naslove i podnaslove istaknite podebljanim i većim slovima. Izgled životopisa treba biti jednostavan i otisnut na kvalitetnom papiru.
  • Riječi koje koristite također mogu značajno utjecati na način kako će potencijalni poslodavac doživjeti vaš životopis. Koristite riječi i izraze koji imaju aktivno i snažno značenje poput upravljati, voditi, postići.
  • Pažljivo pregledajte cijeli tekst kako biste izbjegli pravopisne i gramatičke greške. Iako vam računalo može ukazati na pravopisne pogreške, dobro bi bilo da još netko osim vas pročita životopis prije slanja. Dobit ćete mišljenje iz druge perspektive, a i radi se o osobi koja prvi puta čita vaš životopis kao što će to biti i potencijalni poslodavac.
  • Premda neki ljudi vole priložiti sliku uz životopis, to nije nužno, osim u slučaju kada poslodavac to izričito navede u natječaju.