OPIS ZANIMANJA 2

KUHAR/KUHARICA

Kuhar priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi.

Posao kuhara uključuje različite aktivnosti:

  • naručivanje i preuzimanje živežnih namirnica, čišćenje
  •  određivanje tehnologije pripremanja hrane
  •  pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu
  • podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje

Kuhar priprema ili spravlja hladna i topla jela te kolače, prema dnevnim menijima ili jelovniku. Pri tome, poštuje recepte i količinske normative za upotrebu pojedinih namirnica u obrocima. Kuhari također pripremaju jela po narudžbi, salate, dressinge, tople napitke i jela poznatih svjetskih kuhinja.

Kuhar sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi kalkulacija za određena jela i obroke.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Tijekom školovanja i rada, kuhar uči i usavršava tehnologiju pripremanja hrane i postupanja sa živežnim namirnicama i kuhanom hranom, usvaja i primjenjuje znanja o količinskim normativima, programiranju i planiranju prehrane te higijenskim i tehničkim propisima.

HOTELIJERSKO TURISTIČKI KOMERCIJALIST/ KOMERCIJALISTICA

Hotelijersko turističko komercijalist obavlja razne poslove u ugostiteljskom gospodarstvu:

  • organizira rad u kuhinji i restoranu, u industriji pripreme hrane i pića
  • brine o opremljenosti i inventaru turističkog objekta
  • dogovara i organizira domjenke, bankete, svečane ručkove i večere unutar i izvan objekta.

Organizira rad u kuhinji i restoranu, planira zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, kontrolira skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica te sastavlja dnevni jelovnik. Bavi se dogovaranjem i organiziranjem domjenaka, banketa, svečanih ručkova i večera. Brine o prezentaciji i propagandi restorana putem brošura, plakata, letaka, reklama i drugih oblika promidžbe, brine o estetskom izgledu jela i uređenju prostora. Kontrolira rad i financijsko poslovanje kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata, pronalazi rješenja u specifičnim zahtjevima gosta.

Znanja, vještine i poželjne osobine

Hotelijersko turističko komercijalist mora imati temeljna znanja iz područja turizma,  hotelijerstva i ekonomije, kao i osnovna znanja iz statistike, knjigovodstva i bilanciranja te organizacije poslovanja poduzećem.

Potrebno je dobro poznavanje rada na računalu, poznavanje opće kulture i kulturne baštine, umjetnosti, povijesti, dobro znanje nekoliko stranih jezika, poznavanje turističke animacije i komunikacije, psihologije rada s klijentima, i sl.

Također je poželjna osobina kreativnosti u obavljanju prezentacijskih i propagandnih poslova.