OPIS ZANIMANJA 1

KOZMETIČAR/KOZMETIČARKA

Kozmetičar pomaže ljudima u njezi kože lica i tijela, ali i pri oblikovanju tijela, kako bi sačuvali lijep i zdrav izgled. Poslovi koje obavlja kozmetičar ovise o vrsti kozmetičkog tretmana. Tako kozmetičar, osim čišćenja kože lica i tijela, radi i na uklanjanju odnosno smanjivanju bora, strija i suvišnih dlačica. Kozmetičari pružaju i usluge masaže lica i tijela, njegu i piling kože, aromaterapiju i dr.

U svom radu koriste različite postupke i aparate, kako bi pomogao ljudima u rješavanju problema prekomjerne težine, celulita i slabije cirkulacije.
Kozmetičar također pruža usluge manikiranja i pedikiranja. Manikiranjem njeguje kožu šake, te prste i nokte na nogama i rukama, a pedikiranjem njeguje kožu stopala i prste na nogama, te nokte na nogama.
 
FIZIOTERAPEUTSKI TEHNIČAR/ FIZIOTERAPEUTSKA TEHNIČARKA
Fizioterapeut pomaže ozlijeđenim i bolesnim osobama u unaprjeđenju zdravlja, te ublažavanju boli i nadomještanju funkcija u slučajevima, kada postoje problemi izazvani tjelesnim, psihičkim i drugim poremećajima.

Fizioterapeut sudjeluje u postupcima procjene stanja pacijenta te djelovanja u terapiji kao i u područjima prevencije i evaluacije. Na temelju procjene stanja pacijenta (provedbom dijagnostičkih postupaka), a u skladu s liječničkom dijagnozom i preporukama te ostalim relevantnim podacima, fizioterapeut planira, provodi i usavršava terapijski program. Pri tome koristi različite fizikalne tehnike poput terapijskih vježbi, posebnih manualnih tehnika mobilizacije, facilitacije i sl. Izbor fizikalnih tehnika ovisi o poznavanju kineziologije, patofizioloških mehanizama koji uzrokuju poremećaj kretanja te poznavanju svake terapijske procedure i učinaka tretmana.

Pojam fizioterapija uključuje i brojne manualne oblike terapije, kao što su mobilizacija mekih tkiva, mobilizacija temporomandibularnih zglobova, asistirano istezanje mišića, izometričke vježbe pružanja otpora i trening.

Fizioterapeut trajno prati stanje i napredak pacijenta, te prema potrebi prilagođava program fizioterapije. U kasnijim fazama fizioterapije potiče i poučava pacijente, kako samostalno provoditi vježbe za povećanje snage, izdržljivosti, usklađivanja kretnji i ravnoteže.

 

Galerija