Kako poboljšati pamćenje

U našem mozgu postoji dugoročna i kratkoročna memorija, a čest je slučaj da se neke informacije iz pamćenja ne mogu vratiti. Kako bi to popravili, donosimo jednostavne načine kroz koje možete naučiti kako poboljšati pamćenje i olakšati si svakodnevicu. 

Postoje četiri glavna razloga zaboravnosti: neuspješno vraćanje informacija iz pamćenja, interferencija, neuspješno pohranjivanje informacija u pamćenje te namjerno zaboravljanje informacija povezanih s traumatičnim događajem. Ovo su načini uz koje ćete sigurno poboljšati pamćenje.

Tehnike pamćenja

Neke od glavnih tehnika pamćenja uključuju: 

  • ponavljanje
  • pamćenje dužih brojeva i lomljenje na manje dijelove
  • upotreba akrostiha
  • lociranje pojmova
  • stvaranje priče od informacija
  • korištenje melodija i rime

1. Čitanje potiče mozak na aktivnost.

Dok navodite mozak na stalan rad i pamćenje pročitanoga, širit ćete mu kapacitet. Čitanje je poznato kao prevencija protiv Alzerheimerove bolesti upravo zato što se mozak bolje razvija i bolje funkcionira ako više čitate.

2. Stvaranje mentalnih slika u situacijama kada neku stvar negdje pospremate pomoći će da se sjetite gdje ste ju stavili.

3. Učenje stranog jezika će pomoći kako poboljšati pamćenje.

Možete ga početi učiti u bilo koje doba u životu, a i na koji god način vam najbolje odgovara. Učenje stranog jezika uz materinji pokazalo je nevjerojatne psihološke i fiziološke prednosti. Uz učenje stranog jezika poboljšavaju se kognitivne funkcije, nivo pažnje, multitasking te prostorne sposobnosti. Zanimljivo je i da će time jezični centri u mozgu doslovno fizički narasti. Istraživanja su pokazala kako ljudi koji znaju barem jedan strani jezik uz materinji imaju manje mogućnosti za dobivanje demencije ili gubljenje kognitivnih sposobnosti pri starenju. Učenje stranog jezika pokazalo je posebno dobre rezultate kod djece.

4. Šaranje po papiru, iako zvuči smiješno, pomoći će vašem mozgu.

Dok slušate neko predavanje ili ste na sastanku šaranje će pomoći mozgu da se fokusira i da ostane na jednoj temi

5. Koncentrirajte se na to da na sve stvari koje želite zapamtiti usmjerite barem 8 sekundi svoje pažnje.

Ako želite dugoročno zapamtiti neku informaciju, pokušajte se na nju koncentrirati barem 8 sekundi. Toliko je potrebno hipokampusu da pošalje signal za pamćenje informacije. Informacija može biti već povezana s nekim kontekstom, tada će vam trebati i manje vremena.

6. Mijenjanje fontova potaknut će aktivnost mozga.

Ako na primjer radite vlastitu skriptu, pokušajte ju napraviti u više različitih fontova. Kao i šarene boje, ovo će pomoći da bolje zamijetite sve što se nalazi na papiru. Različiti fontovi navest će mozak da dodatno razmisli o materijalu koji čita i na temelju toga će ih prije zapamtiti.

7. Jedite hranu za mozak koja će pomoći da pokrenete aktivnost mozga.

Mozak, kao i mišići, zahtijeva hranjive tvari uz pomoć kojeg će moći bolje funkcionirati. U svoju prehranu pokušajte unositi što više žitarica, ribe, borovnica, rajčica, lisnatog povrća bogatog K vitaminom te B vitamina iz npr, jaja i piletine.