Kako napisati dobru molbu za posao

Važno je znati da će poslodavac, osim životopisa, pročitati i vašu molbu ili motivacijsko pismo. Molba treba uvjeriti poslodavca da zaista želite taj posao i da ste upravo vi prava osoba za njega. Brojni su elementi na koje treba obratiti pažnju:

  • Molba treba biti pisana na računalu. Bit će lakše čitljiva, a vi ćete lakše ispraviti eventualne greške prije tiskanja. Korištenje istog fonta u molbi i životopisu te ujednačen format ovih dokumenata čini ih urednim i profesionalnim.
  • Usredotočite se na svoje kvalitete te istaknite vještine i postignuća koja su bitna za radno mjesto za koje se natječete. Na taj ćete način poslodavcu pokazati da ste pomno proučili oglas za posao te da ste istražili informacije o samoj tvrtki.
  • Ako u vašem životopisu postoje razdoblja kada niste radili, objasnite kako ste to vrijeme pozitivno iskoristili za određene korisne aktivnosti – primjerice, za pohađanje edukacija, volontiranje ili neku drugu vrstu rada odnosno obrazovanja.
  • Molba bi trebala biti sažeta i jasna. Koristite formalan stil i poslovni jezik. Potrudite se u maksimalno pet kratkih odlomaka na jednoj A4 stranici navesti sve bitno što bi poslodavac trebao saznati o vama.